Fruktbröd i lergryta
Bakade bröd i lergryta för första gången idag, blev väldigt nöjd!


Brödet innan det täcks med lock och åker in i ugnen.

Det färdiga brödet.

Såhär ser det ut inuti.

Mmmmm...
Ingredienser:
2 ½ dl grovt mjöl (jag använde finax grova mjölmix)
2 ¼ - 2½ dl kokhett vatten
6 - 6½ fint mjöl (jag använde lailas gula)
4 dl 37° varmt vatten
25 g jäst
Minst 2½ dl torkad frukt sönderklippt i småbitar (gärna mer)
1 dl krossade linfrön
½ dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
½ msk salt
1 msk honung
ev. 1 - 1½ msk brödkryddor
Olja att pensla lergrytan med
Gör såhär:
Häll det grova mjölet i en bunke.
Häll över det kokande vattnet.
Täck bunken med t.ex en tallrik och låt stå. (Detta kan stå väldigt länge, så man kan t.ex göra detta på morgonen, åka till skolan/jobbet, och sedan fortsätta baka när man kommer hem).
Klipp sönder den torkade frukten i småbitar.
Blanda 5 dl av det fina mjölet med torkad frukt, sesamfrön, linfrön, solroskärnor, salt och brödkryddor i en skål.
Smula sönder jästen i en assistent, häll på 1 dl av det 37° varma vattnet och rör om med en trägaffel tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt resten av vattnet och honungen.
Rör om tills honungen löst upp sig.
Tillsätt mjöl- och vattenblandingen som du gjorde i början och halva frukt-frö-mjölblandningen.
Sätt på assistenen och tilsätt resten av frukt-frö-mjölblandingen lite i taget.
Fortsätt låta assistenten gå på tills det blivit en deg.
Tillsätt lite mer mjöl om det behövs, och arbeta in det.
Låt degen jäsa i minst 30 min.
Efter 15 min lägger du lergrytan i blöt.
Töm lergrytan på vatten och pensla in den - både botten och locket - med olja inuti.
Knåda och forma degen till en tjock korv med mjöliga fingrar, och lägg i lergrytan.
Platta till.
Skär ett rutmönster med en kniv på brödet.
Ställ in i en kall ugn, sätt ugnen på 175° och grädda i ca 1 h 15 min.
Ta av locket och ställ in i ugnen igen i ca 10 - 20 min.
Prova med en provsticka om det är klart.
Lägg en bakduk på ett galler.
När det är klart stänger du av ugnen, lättar på brödet med en bordskniv och stjälper upp brödet på bakduken.
Linda bakduken runt brödet och låt stå och svalna ett tag. Brödet håller värmen ganska länge eftersom att man lindar in det i en bakduk, mitt bröd var fortfarande ganska varmt efter 2 timmar!
Ät de första skivorna lite varma med smör och kanske lite ost och drick en varm kopp te till!
Ser gott ut!