Fröbröd i lergryta


Ingredienser:
25g jäst för matbröd
5 dl vatten
2 msk honung
1 msk fiberhusk
150g majsmjöl
160g bovetemjöl
230g rismjöl
30g krossade linfrön
30g solrosfrön
30g sesamfrön
35g chiafrön
15g salt
Gör såhär:
Smula sönder jästen i en assistent.
Tillsätt ca hälften av vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt resten av vattnet och honungen och rör om.
Rör ner fiberhusk och låt stå i ca 10 min.
Blanda under tiden mjöler, frön och salt i en skål.
Sätt på assistenten och tillsätt de torra ingredienserna lite i taget.
Arbeta degen i några minuter.
Täck kitteln med plastfolie och låt jäsa i kylskåp i ca 7-8 h.
Ta fram degen och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 h.
Lägg efter ca 40 min lergrytan i blöt och låt stå i ca 15 min.
Olja in lergrytan med olja och lägg i degen.
Skär några snitt i degen med en vass kniv och lägg på locket.
Ställ in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 200°.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 h 15-20 min, brödet ska vara 94° i mitten.
Linda in brödet i en bakduk och låt svalna.