Pizza
Bjästsåsen kan bytas ut helt eller delvis mot veganost (riven eller skivad), anitingen köpt eller hemmagjord.
Pizzadeg:
15g jäst
500g kallt vatten
80g raps/olivolja
15g fiberhusk
240g bovetemjöl
240g rismjöl
90g majsmjöl
0-8g bakpulver (beroende på hur tjock & luftig en vill att bottnen ska vara)
12g salt
Rismjöl till utbakning
Tomatsås: (räcker till ca 4-5 pizzor, om du ska göra fler pizzor går det bra att öka mängden av alla ingredienser i samma proportioner)
170g krossade tomater
70g tomatpuré
30g raps/olivolja
15g paprikapulver
1 msk oregano
Bjästsås: (räcker till ca 4 pizzor, om du ska göra fler pizzor så går det bra att öka mängden av alla ingredienser i samma proportioner. Du kan ev använda veganost (riven eller skivad) istället för bjästsås. Antingen hemmagjord eller köpt ost, t.ex jeezly.)
150g soya-matlagningsgrädde
4½ msk bjästflingor
Förslag på pålägg:
Skivad fast, naturell tofu
Ananas
Banan
Gröna ärter
Haricots verts
Oregano
Gör såhär:
Pizzadeg:
Smula sönder jästen i en assistent.
Häll ner ca hälften av vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt resten av vattnet och oljan och rör om.
Rör ner fiberhusket och låt stå i ca 10 min.
Blanda under tiden mjöler, bakpulver och salt i en skål.
Sätt efter ca 10 min på assistenten oc tillsätt mjölblandningen lite i taget.
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 2½ h.
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den lite grann.
Dela degen på 5-6 lika stor bitar och knåda dem.
Sätt ugnen på 225.
Kavla ut varje bit tunt på bakplåtspapper. Om du vill ha helt runda pizzor så kan du ta t.ex en tallrik och lägga på den utkavlade degen och sen skära bot kanterna runt tallriken. Av kanterna kan du antingen göra 1-2 nya pizzor, eller små bröd (knåda ihop degen, dela den på några bitar, rulla degklumparna runda, rulla de sedan avlånga och grädda på sidan av pizzorna).
Gör såhär:
Pizzadeg:
Smula sönder jästen i en assistent.
Häll ner ca hälften av vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt resten av vattnet och oljan och rör om.
Rör ner fiberhusket och låt stå i ca 10 min.
Blanda under tiden mjöler, bakpulver och salt i en skål.
Sätt efter ca 10 min på assistenten oc tillsätt mjölblandningen lite i taget.
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 2½ h.
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den lite grann.
Dela degen på 5-6 lika stor bitar och knåda dem.
Sätt ugnen på 225.
Kavla ut varje bit tunt på bakplåtspapper. Om du vill ha helt runda pizzor så kan du ta t.ex en tallrik och lägga på den utkavlade degen och sen skära bot kanterna runt tallriken. Av kanterna kan du antingen göra 1-2 nya pizzor, eller små bröd (knåda ihop degen, dela den på några bitar, rulla degklumparna runda, rulla de sedan avlånga och grädda på sidan av pizzorna).
Tomatsås:
Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en skål.
Bre ut såsen över pizzabottnarna.
Bjästsås:
Blanda soya-matlagningsgrädde och bjästflingor i en skål.
Bre ut såsen ovanpå tomatsåsen.
Lägg på de saker du vill ha på pizzan.
Grädda i ca 5-10 min i varmluft.
Grädda i ca 5-10 min i varmluft.