2

Veganost

Ingredienser:
 
30g naturella cashewnötter
30g naturella jordnötter
25g hasselnötter
4-5 msk bjästflingor
¾ tsk salt
<½ tsk gurkmeja
1½ krm vitlökspulver
1 krm vitpeppar
1 dl kokta gröna linser
½ citron
1 msk äppelcidervinäger
400g sojamjölk
4-5 msk agar-agarflingor

Gör såhär:

Mixa de torra ingredienserna (förutom agar-agar) i en matberedare, och mixa sen ner de kokta linserna till en lite klumpig massa.
Pressa citronen och blanda 2 msk av saften med vinägern i en kopp.
Häll sojamjölken i en kastrull och vispa ner agar-agarn.
Koka upp och låt sedan sjuda i ca 10-20 min, rör om då och då.
Mixa ner sojamjölksblandningen och citronblandningen i matberedaren till en slät smet.
Du kan ev behöva röra lite i botten av matberedaren för att få upp de torra ingredienserna.
Häll smeten i en burk med lämplig form och låt svalna i kylskåp i några timmar.
Vänd upp osten på en assiett/tallrik.

Förvara osten i burken du formade den i.
1 Robert Grundel:

:D

2 Veronica:

Vad är agrar-agrar? Var köper du den?

Svar: Agar-agar finns som både pulver och flingor och är ett veganskt alternativ till gelatin. Det finns både att beställa på nätet och i de flesta hälsokostaffärer. Om din närmaste hälsokostaffär inte har agar-agar så brukar de kunna ta in det om du ber dem att göra det. :)
Pär Sparresäter