0

Sesammjölk

 
Igår lovade jag att jag skulle göra sesammjölk idag. I nästan alla recept som jag hittar står det att mjölken inte ska silas, eftersom att det mesta av det nyttiga sitter i skalen, men efter att ha mixat länge, väldigt länge insåg jag att det var omöjligt att få en slät vätska utan att sila. Och jag har ingen lust att behöva tugga mjölk... Så jag tog fram silduken och silade mjölken ändå. Men det spelar ju egentligen ingen roll om vätskan inte är helt slät när man bakar.
 
Ingredienser: (blir ca 8 dl silad- eller 11 dl osilad mjölk)
 
1 dl skalade sesamfrön
1 dl oskalade sesamfrön
8 dl vatten
1½-2 msk honung
1 citronklyfta (behövs inte om du ska sila mjölken)
 
Gör såhär:
 
Lägg sesamfröna i en liten skål.
Täck med vatten.
Pressa citronen och tillsätt ca 1 tsk av saften.
Låt stå i kylskåp i minst 8 h. (Jag la fröna i blöt på morgonen, och fortsatte på kvällen.)
Sila bort vattnet och skölj fröna noga.
Dela upp sesamfröna, vattnet och honungen på två delar vardera.
Mixa först hälften av fröna, hälften av vattnet och hälften av honungen med stavmixer.
Mixa så fint som möjligt. Mixa inte bara nere på botten, utan mixa mest uppe i nära ytan.
Sila ev genom en silduk, nötmjölkspåse eller liknande.
Häll upp i en tillbringare eller flaska och förvara i kylskåp.
Mjölken håller sig i ca 3-5 dygn.