0

Schackrutor

Ingredienser: (ca 30-50 st (beroende på hur tjockt man skär dem))
 
200 g rumstempererat margarin
1 dl torr sötning
5 dl fint mjöl (jag använde Sempers fina mix)
 
½ tsk vaniljpulver
2 msk kakao
 
Gör såhär:
 
Vispa margarin och sötning.
Tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet. Ett tips är att röra ner mjölet med t.ex en trägaffel innan du vispar, annars flyger det väldigt mycket mjöl.
Forma smeten till en boll och dela på två lika stora delar.
Ta den ena delen och vispa tillsammans med vaniljpulver.
Forma degen till en boll och lägg upp på ett lätt mjölat bakbord.
Dela degbollen på två lika stora delar.
Ta den andra delen och vispa tillsammans med kakao. (Gör gärna som med mjölet)
Gör som med vaniljdelen.
Nu har du fyra bollar, två ljusa och två mörka.
Rulla ut varje degboll till en ca 35-40 cm lång korv.
Platta till ovanpå och på sidorna så att den blir kvadratisk.
Lägg en ljus och en mörk längd tätt intill varandra och försök få dem att sitta ihop så bra som möjligt.
Lägg den andra ljusa längden på den mörka halvan.
Lägg den andra mörka längden på den ljusa halvan.
Nu ska du ha en kvadratisk längd som består av två ljusa och två mörka längder.
Linda in den kvadratiska längden i plastfolie och lägg i kylskåpet i minst två timmar.
 
Sätt ugnen på 200.
Klä två plåtar med bakplåtspapper.
Ta bort plastfolien från deglängden och skär bort ändarna.
Skär i skivor som är ca 3-5 mm tjocka och lägg på plåtarna.
Grädda i ca 8-10 min (de ska ha fått lite, lite färg i kanterna, men inte över hela kakorna). De är mjuka när du tar ut dem, men de stelnar när de får svalna. 
Lägg de på ett galler och låt svalna.