2

Digestivekex

Ingredienser: (20-25 st)
 
2 dl havregryn på rent havre
1 dl grovt mjöl (jag använde Finax gröna)
1 dl fint mjöl (jag använde Sempers fina mix)
2 msk torr sötning
½ tsk salt
½ tsk bikarbonat
75 g rumstempererat margarin
2 msk mjölk
 
ca 1 dl fint mjöl
ev ½ msk mjölk
 
Gör såhär:
 
Mixa havregryn.
Mixa ner resten av de torra ingredienserna.
Tillsätt margarin och mixa till en smulig deg.
Tillsätt mjölk och mixa till en slät deg.
Sätt ugnen på 175°.
Mjöla lätt en kavel och ett bakbord.
Kavla ut degen till en ca 2-3 mm tjock degplatta.
Ta ut rundlar med hjälp av t.ex ett glas eller ett pepparkaksmått.
Klä 2-3 plåtar med bakplåtspapper.
Lägg rundlarna på en plåt.
Krama ihop degresterna till en klump, tillsätt lite mjölk om bitarna är för torra.
Kavla ut degen igen och ta ut rundlar.
Upprepa detta en gång till, men ta inte ut några rundlar, utan lägg hela degplattan på plåten.
Nagga alla kex.
Grädda i ca 12-13 min.
Stäng av ugnen men låt de stå kvar på eftervärme tills ugnen har svalnat.
1 Robin:

Digestivekex och te, det är min melodi det =)

2 Johanna:

Hej! Vad menar du med torr sötning? Vad använder du?mfunkar det med agavesirap eller steviadroppar fast det inte är torrt?

Svar: Jag länkar till ett tidigare inlägg då jag har skrivit om vad jag menar med torr sötning. Men de flesta alternativ till socker går bra, som t.ex sötströ, lättströ, sukrin osv. http://glutenfrittonyttigt.blogg.se/2014/january/sotning.html
Pär Sparresäter