0

Äggost

Tills nästa gång jag ska göra äggost ska jag se till att skaffa en äggostform, så att det blir lite snyggare!
 
Ingredienser:
 
2 l mjölk (3%)
2 dl lättfil
6 ägg
ca 3 msk torr sötning
 
Björnbär (färska eller frusna som fått tina i kylskåp)
Kanel
 
Gör såhär:
 
Häll mjölken i en stor kastrull/gryta och värm till ca 60.
Vispa under tiden ägg och fil så att det blir jämt blandat.
Rör ner i mjölken.
Sätt plattan på medelvärme (ca 8 av 12) och låt stå tills den skär sig, ca 35 min. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten.
När det skär sig: sätt på locket och dra av från plattan.
Låt stå i ca 20 min.
Ställ ett durkslag i en skål.
Skölj en kökshandduk med varmt vatten och lägg i durkslaget.
Ta en hålslev och fiska upp lite ostmassa och lägg i durkslaget.
Strö över ett tunt lager torr sötning.
Fortsätt så tills allt är i durkslaget.
Sila vasslan som blir kvar, den kan man använda som degspad.
Skaka durkslaget lite grann.
Låt stå och rinna av, skaka lite då och då.
Ställ in i kylen i ca 1 dygn.
Vänd upp på ett fat.
Lägg björnbär runtomkring och pudra över lite kanel.