Lergrytebröd med okara


Ingredienser:
15g jäst (för matbröd)
500g vatten
1½ msk agavesirap
1 msk fiberhusk
3 dl okara (restprodukten som finns kvar i silduken efter att du har gjort sojamjölk)
200g bovetemjöl
180g rismjöl
100g majsmjöl
15g salt
Efter ca 8 h:
Rismjöl
Raps/olivolja
Gör såhär:
Smula sönder jästen i en assistent.
Häll på lite av vattnet och rör ut jästen.
Rör ner resten av vattnet och sirapen.
Rör ner fiberhusk och låt stå i ca 10 min.
Blanda under tiden okara, mjöler och salt i en skål.
Sätt efter ca 10 min på assistenten och tillsätt mjölblandningen lite i taget.
Arbeta degen i assistenten i ca 5 min
Täck kitteln med lock/plastfolie och låt degen jäsa i ca 30 min i rumstemperatur.
Ställ in kitteln med degen i kylskåpet och låt jäsa i ca 8 h.
Efter ca 8 h:
Ta fram kitteln med degen och låt jäsa i ca 1 h i rumstemperatur.
Lägg efter ca 40 min lergrytan i blöt i ca 15 min.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma den så att den ryms i lergrytan (knåda inte).
Olja in lergrytan och lägg i degen.
Sätt på locket och sätt in lergrytan i en kall ugn.
Sätt ugnen på 200° och grädda brödet i ca 1 h 15 min, det ska vara 94° inuti.
Ta av locket på lergrytan när det återstår ca 10 min av gräddningstiden för att få lite mer färg på brödet.
Linda in brödet i 1-2 bakdukar och låt svalna en stund innan du skär i det.