0

Kikärts- och hasselnötsbiffar med klyftpotatis och brunsås, allt veganskt!

Ingredienser:
 
Klyftpotatis och morötter:
 
2 kg potatis
Några morötter
Rosmarin
Flingsalt
 
Brunsås:
 
45g margarin (mjölkfritt)
2-3 msk potatismjöl (beroende på vad man vill ha för konsistens)
6 dl vatten
1½ msk grönsaksbuljong
½-1 msk soya
4½ msk soya-matlagningsgrädde
Salt
Svartpeppar
 
Biffar:
 

Dag 1, kväll:

150g kikärter

Dag 2, middagstid:

1 tsk fiberhusk
1½ msk krossade linfrön
90g vatten
200g blötlagda kikärter
150g hasselnötter
Salt
Svartpeppar
Rosmarin
Spiskummin
ev mer vatten


Oskalade sesamfrön
Margarin (veganskt)

Gör såhär:
 
Klyftpotatis och morötter:
 
Sätt ugnen på 225º.
Smörj en långpanna med margarin.
Skala potatisarna, skär dem i klyftor och lägg dem i långpannan.
Skala morötterna, skär de i bitar och lägg även dem i långpannan.
Strö över rosmarin och flingsalt.
Grädda i ca 25 min.
Om de blir klara innan resten av maten är klar: stäng av ugnen och låt dem stå kvar på eftervärme.
Lägg över på ett fat innan servering.
 
Brunsås:
 
Smält margarinet i en kastrull och ta bort kastrullen från plattan.
Blanda potatismjölet med ca hälften av vattnet och vispa ner i kastrullen.
Vispa ner resten av vattnet.
Ställ kastrullen på plattan och rör ner buljong, soya och soyagrädde.
Koka upp under vispning, sänk värmen och låt stå och puttra några minuter. Rör om då och då.
Smaka av med salt och peppar.
Häll upp i en såsskål innan servering.
 
Biffar:
 

Dag 1, kväll:

Lägg kikärterna i blöt.

Dag 2, middagstid

Blanda fiberhusk, linfrön och vatten i en kopp.
Mixa kikärter och hasselnötter i en matberedare.
Mixa ner linfröblandningen lite i taget.
Mixa ner kryddor.
Tillsätt lite vatten om det behövs.
Forma till biffar och vänd i oskalade sesamfrön.
Stek på medelvärme i margarin tills de fått en fin stekyta.

Lunch och middag, hasselnötsbiffar, kikärts- och hasselnötsbiffar, kikärtsbiffar, vegansk brunsås, veganska biffar;