1

Semlor

Ingredienser:

Bullar:

15g jäst
100g kallt vatten
150g mandelmjölk
1½ msk agavesirap
3/4 msk fiberhusk
1 msk kardemumma
1 matsked torr sötning
240g rismjöl
50g kokosmjöl
1 msk torr sötning
1/4 tsk salt
½ msk bakpulver
75g rumstempererat margarin


Mandelmjölk

Fyllning:

Innehållet i bullen
Riven mandelmassa
Mandelmjölk


Vispad soya-vispgrädde

Gör såhär:

Bullar:

Smula sönder jästen i en assistent.
Tillsätt vattnet och rör ut jästen innan du rör ner mandelmjölken och sedan sirapen.
Rör ner fiberhusket och låt stå i ca 10 min.
Mortla under tiden kardemumman med ca 1 msk torr sötning lite i taget (mortla först lite kardemumma med lite sötning, häll i skålen och mortla sedan mer kardemumma med mer sötning, häll i skålen osv), och blanda sedan med mjöler, sötning, salt och bakpulver i en skål.
Sätt efter ca 10 min på assistenten och tillsätt margarinet.
Tillsätt mjölblandningen lite i taget och låt sedan assistenten gå i ca 5 minuter.
Ta bort redskapen från assistenten och bilda en jämn yta på degen.
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 20-30 min.
Vik degen några gånger och låt den sedan jäsa övert'ckt av bakduk i ca 1h 30-40 min.
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den lite grann.
Dela degen på ca 7 lika stora bitar och forma till bollar. Se till att ytan på bollarna blir helt jämna, om det blir sprickor så kommer sprickorna bli mycket större när de gräddas.
Lägg på en plåt, täck med bakduk och ställ på- eller bredvid ugnen.
Sätt efter ca 45 min ugnen på 225.
Grädda när ugnen är varm bullarna i ca 10-15 min i mitten av ugnen, de ska låta ihåliga när du knackar dem undertill.
Pensla med mandelmjölk och låt svalna helt på galler.

Fyllning:

Skär bort ett lock på en av bullarna och gröp ur innehållet.
Blanda med riven mandelmassa och lite mandelmjölk.
Lägg fyllningen i hålet i bullen.
Klicka/spritsa på vispad soya-vispgrädde och lägg på locket.
Bakelser, glutenfri semla, glutenfria och veganska semlor, glutenfria semlor, glutenfria semlor recept, semla, semlor, semmelbulle, sockerfria semlor, vegansk semla, veganska semlor, veganska semlor recept;
1 Hanna:

Hej, vad innebär "torr sötning" och hur viktig är den ingrediensen?

Mvh Hanna

Svar: Jag skrev ett inlägg om det för ett tag sen. Men när jag skriver "torr sötning" så brukar jag oftast använda Icas "sötströ". Men idag har jag köpt "sukrin", jag ska se om det blir någon skillnad. (: Men det går lika bra att använda vanligt strösocker. http://glutenfrittonyttigt.blogg.se/2014/january/sotning.html
Pär Sparresäter