Mandelmjölk



Torkad pulpa som man kan använda som mandelmjöl.
Imorgon ska jag testa att göra sesammjölk, lägger upp recept och resultat då.
Ingredienser: (ca 1 l)
125g (ca 2 dl) sötmandel
1 l vatten
ev lite vaniljpulver
Gör såhär:
Lägg mandlarna i en liten skål.
Täck med vatten och låt stå i kylskåp i minst 5 h. (Jag la mandlarna i blöt på morgonen och fortsatte när jag kom hem från skolan)
Sila bort blötläggningsvattnet.
Skala mandlarna och skölj dem noga.
Mixa 1 dl mandlar med 1 dl vatten i en matberedare eller med stavmixer till en slät massa.
Mixa ner 4 dl vatten.
Sila genom en saftsil, nylonstrumpa, nötmjölkspåse eller liknande.
Gör samma sak med resten av mandlarna och vattnet.
Krama ut nötpulpan som blir kvar i det du silat med.
Smaksätt ev mjölken med lite vaniljpulver.
Förvara i en tillbringare eller flaska i kylskåp. Mjölken håller ca 3-5 dagar.
Lägg nötpulpan på en tallrik.
Låt stå och torka torrt och luftigt, rör om ca 1-2 ggr/dag.
Mal ev i en mandelkvarn om det är massa klumpar.
Detta kan du använda som mandelmjöl när du bakar.