Nattjästa frukostbaguetter/frukostfrallor


Ingredienser:
Dag 1, kväll:
8g jäst
700g kallt vatten
1½ msk fiberhusk
480g rismjöl
260g bovetemjöl
30g bakpulver
15-20g salt
150g kallt vatten
Dag 2, morgon:
Rismjöl
1½ dl kallt vatten
Gör såhär:
Dag 1, kväll:
Smula sönder jästen i en skål.
Häll på lite av vattnet och rör ut jästen innan du rör ner resten av vattnet.
Rör ner fiberhusket och låt stå i ca 10 min.
Blanda under tiden mjöler, bakpulver och salt i en skål.
Sikta efter ca 10 min ner mjölblandningen i fiberhuskblandningen och rör ihop till en deg.
Rör ner ca 150g kallt vatten.
Låt jäsa i ca 20 min på ett varmt ställe, t.ex ovanpå kylskåpet.
Täck med lock/plastfolie, ställ in i kylen och låt jäsa under natten, ca 6-7 h.
Dag 2, morgon:
För baguetter:
Sätt ugnen på 275° med två plåtar inne i ugnen, en i mitten och en icke ömtålig längst ner när det är ca 20 min kvar av jästiden.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma degen till en rektangel.
Dela degen på tre lika stora bitar, rulla varje deglängd någorlunda rund och lägg dem på ett bakplåtspapper. De behöver inte ha perfekt form, huvudsaken är att de är avlånga.
Skär jässnitt i baguetterna, skjut över bakplåtspappret på plåten i mitten av ugnen och släng in ca 1½ dl vatten på den andra plåten.
Grädda i ca 15-20 min.
Sätt ugnen på 275° med två plåtar inne i ugnen, en i mitten och en icke ömtålig längst ner när det är ca 20 min kvar av jästiden.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma degen till en rektangel.
Dela degen på tre lika stora bitar, rulla varje deglängd någorlunda rund och lägg dem på ett bakplåtspapper. De behöver inte ha perfekt form, huvudsaken är att de är avlånga.
Skär jässnitt i baguetterna, skjut över bakplåtspappret på plåten i mitten av ugnen och släng in ca 1½ dl vatten på den andra plåten.
Grädda i ca 15-20 min.
Vädra ut ånga genom att öppna ungsluckan i några sekunder efter ca 6, 9, 12 och 15 min.
Låt svalna på galler i ca 15 min på galler innan du skär i dem.
Låt svalna på galler i ca 15 min på galler innan du skär i dem.
För frallor:
Sätt ugnen på 275° med tre plåtar inne i ugnen, två i mitten och en icke ömtålig längst ner när det är ca 10 min kvar av jästiden.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma degen til en rektangel.
Dela degen på ca 10 lika stora bitar.
Rulla varje degklump rund och lägg de på två bakplåtspapper.
Du kan ev spraya dem lite lätt med vatten och sedan strö över/vända dem i solrosfrön.
Skjut över bakplåtspappren på de heta plåtarna i mitten av ugnen och kasta in ca 1½ dl vatten på den nedersta plåten.
Grädda i ca 15-20 min med varmluft.
Vädra ut ånga genom att öppna ungsluckan i några sekunder efter ca 8, 11 och 14 minuter.
Låt svalna på galler i ca 15 min innan du skär i dem.
Detta ger en lite knaprigare skorpa på frallorna, om du vill ha en mjukare yta så ska du skippa att vädra ut ånga och du kan även låta de svalna under bakduk.
Hej! Vilken fantastiskt fin blogg du driver! Hit kommer jag fler gånger! Lycka till med bloggen och mat & bak.