Sushi (Maki)

Ingredienser: (5 hela rullar, 50-60 bitar)
Ris:
500g sushiris
Vatten
4 dl vatten
1 dl risvinäger
¾ dl torr sötning
1 tsk salt
Morötter och tofu:
1½ morot
100g tofu
2 dl vatten
2 msk risvinäger
2 msk kikkoman tamarisoya
2 msk torr sötning
Fyllning:
Morötterna
Tofun
Annan fyllning, t.ex gurka, avocado, röd paprika, mango, tångrom
Ihopsättning:
5 nori
Sushezi eller vass-/bambumatta
Olja
Kallt vatten
ev papadums
Gör såhär:
Ris:
Lägg riset i en stor kastrull.
Skölj riset med kallt vatten i några minuter (dvs skölj, häll bort vattnet, skölj, häll bort vattnet osv) tills vattnet som du häller bort är någorlunda klart.
Täck riset med vatten och låt stå under lock i ca 30 min.
Skölj några minuter till.
Häll på 4 dl vatten och ställ kastrullen på en platta.
Sätt plattan på nästan full värme (ca 10 av 12) och koka tills allt vatten är borta.
Flytta riset från plattan och låt stå en stund och svalna (under lock).
Blanda vinäger, sötning och salt i en mindre kastrull och värm sakta på låg värme tills sockret löst sig.
Lägg upp riset i en stor och vid skål.
Häll på vinägerblandningen och rör om försiktigt i riset i några minuter tills riset är klibbigt och blankt och vinägerblandningen är jämt fördelad i riset.
Låt svalna.
Morötter:
Skala och skölj morötterna.
Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun.
Skär morötterna och tofun i stavar och blanda dem med resten av ingredienserna i en kastrull.
Koka upp och sänk sedan värmen till ca 4 av 12.
Koka tills morötterna är ganska mjuka, men de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.
Skölj med kallt vatten så att de svalnar.
Fyllning:
Skär all fyllning i stänger.
Ihopsättning:
Om du använder en sushezi:
Öppna sushezin och smörj in den med olja.
Fyll båda halvorna med ris med blöta fingrar. Se till att det inte kommer ris i skruven.
Ta "pinnen" och gör en skåra i riset i varje halva.
Lägg fyllning i skårorna.
Lägg skruven på "pinnen" i skårorna i sushezin och stäng snabbt sushezin (så att inte fyllningen åker ut) och lås den.
Lås fast skyddet i öppningen.
Skruva in "pinnen" och tryck så att riset pressas bra.
Ta bort skyddet och pressa ut sushin nära kanten på ett nori.
Rulla in sushin i norin, när du rullat ett varv, pensla det som är kvar av norin med kallt vatten och rulla vidare.
Rulla några varv så att man inte märker av skarven.
Upprepa samma sak med resten av alla ingredienser.
Om du använder vass- eller bambumatta:
Se till att alltid ha blöta/fuktiga fingrar.
Lägg ett nori på mattan.
Lägg ett jämt lager ris på norin, ca 1 cm tjockt, men lämna en bit längst upp på norin tomt, ca 1½ cm..
Tryck till riset lite så att det blir mer packat.
Lägg din fyllning mitt på riset.
Rulla ihop makirullen med hjälp av mattan, när du rullat ett varv, pensla det som är kvar av norin med kallt vatten och rulla vidare.
Rulla några varv så att man inte märker av skarven.
Upprepa samma sak med resten av alla ingredienser.
____________________________________________________________________________________________
Lägg på ett fat och sätt in i kylen i ca 10 min.
Doppa en kniv i vatten och skär försiktigt makirullarna i ca 1-1½ cm tjocka skivor. Se till att kniven hela tiden är fuktig.
Lägg upp på ett fat.
Ät med soya, ev wasabi och med resten av fyllningen om det är någon kvar.
Vi åt även papadums till.
ÅH, sushi är det bästa jag vet typ! Morötterna lät goda, det ska jag absolut prova. Är det så att du har en sushi bazooka? Haha, kul i så fall!