Hemmagjord vegankorv med potatismos
Smaken på korven blir ganska mild, så om man vill ha den lite starkare kan man tillsätta lite chilipulver, pressad vitlök eller något annat starkt.
Ingredienser:
Korv: (ca 8-10 varmkorvar eller 15-20 prinskorvar)
500g naturell, fast tofu
2 tsk kikkoman tamarisoya
2 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
½ msk vitlöksspulver
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar
1 dl rent havremjöl
2 msk potatismjöl
2 msk rismjöl
Havremjöl
Margarin
Potatismos:
1100g oskalade potatisar
1½ msk margarin (mjölkfritt)
1½-2 dl havremjölk
Muskot
Salt
Peppar
Persilja
Gör såhär:
Korv:
Mixa tofu, soya och kryddor.
Tillsätt mjöler och mixa till en fast massa.
Lägg upp degen på ett lätt, lätt mjölat bakbord.
Dela upp degen på 8-10 lika stora bitar om du ska göra varmkorv och 15-20 bitar om du ska göra prinskorv.
Rulla varje degklump till en korv, bestäm själv längd och tjocklek
Rulla in varje korv i aluminiumfolie genom att lägga de länst ner på ett folieark och trycka till i ändarna hela tiden medans du rullar in korven i folien.
Koka korvarna i 20 minuter.
Ta försiktigt ut korvarna ur folien och låt de ligga en stund och torka, vänd på dem efter ett tag så att de torkar på alla sidorna.
Stek korvarna i lite margarin i en stekpanna på medelvärme, ca 8-9 av 12.
Ställ in dem i kylen och låt dem ligga där i några timmar, gärna över natten.
Innan servering: Stek dem på medelvärme så att de blir varma och lägg upp dem på ett fat.
Potatismos:
Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar.
Koka dem tills de är helt mjuka, ca 15-20 min.
Häll bort vattnet genom ett durkslag.
Lägg ner en klick margarin i kastrullen och mosa potatisbitarna med hjälp av en potatisstamp.
Rör ner mjölk till önskad konsistens.
Smaka av med salt, peppar, muskot och persilja.
Servera.
Spännande att laga egen korv!