1

Tortillabröd

Det är enklast om ni är två, en som kavlar, och en som steker samtidigt, då torkar de så lite som möjligt. Jag var dock själv och det funkade jättebra.

Ingredienser: (3-4 st)

50g naturell soygurt
75g kallt vatten
1 tsk fiberhusk
110g rismjöl
25g majsmjöl
20g sojamjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk raps/olivolja
ca 35g kallt vatten


Majsmjöl

Gör såhär:

Blanda soygurt och vatten i en skål.
Rör ner fiberhusket och låt stå i ca 10 min.
Blanda under tiden alla torra ingredienser i en annan skål.
Rör efter ca 10 min ner oljan i den första skålen.
Sikta ner de torra ingedienserna lite i taget under omrörning.
Rör ner vattnet lite i taget tills allt mjöl är inne i degen. (Degen ska dock vara smulig).
Sätt en stekpanna på en platta som du sätter på ca 8-9 av 12.
Lägg upp den smuliga degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda lite grann så att det blir en stor degklump.
Dela degen på 3 lika stora bitar (ca 110-115g vardera).
Ta en degklump och forma till en boll.
Platta till- och tryck ut bollen med fingrarna.
Vänd på degplattan och kavla ut tunt med en lätt mjölad kavel.
Skär den rund (jag använde en assiett) och lägg dn på en tallrik.
Gör samma sak med resten av degklumparna.
Ta nu alla degkanter som är kvar och knåda ihop till en liten boll.
Gör likadant som med de tidigare degklumparna.

Stek varje bröd på medelvärme (ca 8-9 av 12) i torr stekpanna i ca 1 min, vänd och stek ca ½ min till.
Låt bröden svalna mellan två bakdukar.
Bröd, glutenfria tortillabröd, majstortillas, tortillabröd, tortillas;
1 Linnea:

Får lov att tacka för en inspirerande blogg. Blev så glad då jag hittade denna eftersom att jag också äter vegetariskt och samtidigt försöker hålla mig från gluten och även mjölkprodukter. Är sjukt imponerad över att du är så ung och verkar ha så mycket kunskap också!
Nu undrar jag, vilken är din favorit mjölkersättning? Varför är det din favorit? Vilken ersättning är mest lik vanlig komjölk?

Svar: Tack! (:
Det beror på vad jag ska göra vad jag använder för mjölkersättning. Ska jag t.ex. baka något sött använder jag oftast mandelmjölk då den är lite sötare än andra mjölkersättningar. Jag använder ganska ofta sojamjölk för att höja proteinhalten lite grann. Jag använder även havremjölk ganska ofta då det är klart billigast och det går snabbast att göra. Hirsmjölk använder jag även då och då för att det innehåller bra vitaminer. Sesammjölk använder jag också ibland då sesamfrön är väldigt rika på kalcium. Jag dricker sällan ren mjölkersättning (jag dricker helst vatten), utan använder dem nästan enbart när jag bakar/lagar mat.

I smak tycker jag inte att någon mjölkersättning är så lik komjölk. Det beror på vad en menar med "mest lik", i innehållet är det väl sesammjölk p.g.a. att den är så rik på kalcium, om en tänker på egenskaper så måste jag nog passa på den frågan då det inte finns någon som jag kan peka ut bara sådär.
Pär Sparresäter