Surdegsbröd

Dag 1, morgon:
100g Sempers Fina Mix
100g ljummet vatten
Dag 1, kväll (efter ca 12 h)
350g surdegsgrund
550g kallt vatten
1 msk fiberhusk
300g bovetemjöl
300g rismjöl
90g majsmjöl
80g rent havremjöl
20g salt
550g kallt vatten
1 msk fiberhusk
300g bovetemjöl
300g rismjöl
90g majsmjöl
80g rent havremjöl
20g salt
Dag 2, morgon (efter ca 10 h)
Bovetemjöl
1 dl vatten
Gör såhär:
Dag 1, morgon:
Mata din surdegsgrund med 100g mjöl och 1 dl ljummet vatten.
Ställ på ett varmt ställe (te.x ovanpå kylskåpet) i ca 12 h.
Dag 1, kväll:
Blanda surdegsgrund och vatten i en assistent.
Rör ner fiberhusket och låt stå i ca 10 min.
Blanda under tiden mjöler och salt i en skål.
Sätt efter ca 10 min på assistenten.
Tillsätt mjölblandningen lite i taget.
Låt assistenten gå tills du har en jämn deg.
Låt degen vila i ca 20-30 min.
Ta en slickepott till hjälp och bilda en jämn yta på degen.
Täck med assistentens lock och låt jäsa i rumstemperatur i ca 10h.
Dag 2, morgon:
Sätt ugnen på 275° med två plåtar inne i ugnen.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och knåda med mjöliga händer lite grann.
Dela degen på två lika stora bitar och lägg i väl mjölade jäskorgar.
När ugnen är varm: vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och pensla bort överflödigt mjöl.
Lägg bakplåtspappret på plåten.
Kasta in 1 dl kallt vatten på botten av ugnen och grädda i ca 15 min.
Öppna ugnen för att vädra ur den mesta av värmen och sänk ugnen till 225°.
Grädda i ca 15 min till, bröden ska låta ihåliga när du knackar dem undertill om de är klara, annars får du grädda dem några minuter till.