0

Jordnötssmör

Ingredienser:
 
1 påse naturella jordnötter (ca 2½-3 dl)
1 msk raps/olivolja
ca 1 msk honung (mer/mindre beroende på vad du vill ha för smak)
ca 1 tsk salt (mer/mindre beroende på vad du vill ha för smak)
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 175° 
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
Sprid ut jordnötterna i långpannan.
Rosta (gärna med varmluft) med ugnsluckan på glänt i ca 10 min eller tills de fått en gyllenbrun färg. Rör om då och då.
Låt nötterna svalna helt.
När nötterna har svalnat mixar du dem till en smörliknande konstistens i en matberedare. (Detta tar några minuter, och en måste ha lite tålamod då en flera gånger måste skrapa ner nötterna från kanterna, men efter ett tag blir det en smörliknande konstistens.)
Tillsätt olja, salt och honung och fortsätt mixa.
Smaka av och tillsätt mer av något om det behövs.
Klicka ner det i en burk och förvara som vanligt jordnötssmör.
Övrigt, Hemmagjort jordnötssmör, gör eget jordnötssmör, jordnötssmör;