Hemmagjord vegankorv med potatismos
Jag utgick från det här receptet, men ändrade lite, lite grann.
Smaken på korven blir ganska mild, så om man vill ha den lite starkare kan man tillsätta lite chilipulver, pressad vitlök eller något annat starkt.
Ingredienser:
Korv: (ca 8-10 varmkorvar eller 15-20 prinskorvar)
500g naturell, fast tofu
2 tsk kikkoman tamarisoya
2 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
½ msk vitlöksspulver
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar
1 dl rent havremjöl
2 msk potatismjöl
2 msk rismjöl
Havremjöl
Margarin
Potatismos:
1100g oskalade potatisar
1½ msk margarin (mjölkfritt)
1½-2 dl havremjölk
Muskot
Salt
Peppar
Persilja
Gör såhär:
Korv:
Mixa tofu, soya och kryddor.
Tillsätt mjöler och mixa till en fast massa.
Lägg upp degen på ett lätt, lätt mjölat bakbord.
Dela upp degen på 8-10 lika stora bitar om du ska göra varmkorv och 15-20 bitar om du ska göra prinskorv.
Rulla varje degklump till en korv, bestäm själv längd och tjocklek
Rulla in varje korv i aluminiumfolie genom att lägga de länst ner på ett folieark och trycka till i ändarna hela tiden medans du rullar in korven i folien.
Koka korvarna i 20 minuter.
Ta försiktigt ut korvarna ur folien och låt de ligga en stund och torka, vänd på dem efter ett tag så att de torkar på alla sidorna.
Stek korvarna i lite margarin i en stekpanna på medelvärme, ca 8-9 av 12.
Ställ in dem i kylen och låt dem ligga där i några timmar, gärna över natten.
Innan servering: Stek dem på medelvärme så att de blir varma och lägg upp dem på ett fat.
Potatismos:
Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar.
Koka dem tills de är helt mjuka, ca 15-20 min.
Häll bort vattnet genom ett durkslag.
Lägg ner en klick margarin i kastrullen och mosa potatisbitarna med hjälp av en potatisstamp.
Rör ner mjölk till önskad konsistens.
Smaka av med salt, peppar, muskot och persilja.
Servera.
Spännande att laga egen korv!